Dyplomowany Specjalista żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa kształcenia specjalistycznego: Żywienie i usługi gastronomiczne
Cel kształcenia specjalistycznego: Celem kształcenia specjalistycznego jest uzyskanie przez uczestników wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w zakresie:
- układania diety,
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- estetycznego podawania pożywienia,
- obsługi klientów,
- sporządzania napojów,
- planowania i oceniania jadłospisów,
- planowania i rozliczania działalności zakładu.
Uzyskiwany tytuł zawodowy*: Dyplomowany specjalista żywienia i usług gastronomicznych
* w przypadku absolwentów szkoły średniej z maturą lub dyplomem zawodowym technika
Możliwości zatrudnienia dla absolwentów:
Dyplomowani specjaliści żywienia i usług gastronomicznych mogą pracować jako szefowie kuchni, managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizatorzy imprez okolicznościowych, doradcy w zakresie prawidłowego żywienia, pracownicy firm cateringowych. W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach.
Ramowy program kształcenia specjalistycznego (lista przedmiotów):
Podstawy żywienia i gastronomii
Przyjmowanie i magazynowanie żywności
Przygotowanie dań
Wydawanie dań
Planowanie żywienia
Organizowanie produkcji gastronomicznej
Prowadzenie usług gastronomicznych
język obcy zawodowy
Praktyka zawodowa
Ilość semestrów:3
Łączna ilość godzin: 480 + 160 godzin praktyk
Koszt:
1 rata – 6500 zł
3 raty semestralne x 2300 zł
rat miesięcznych x 410 zł