Intendent w zakładzie żywienia zbiorowego z elementami dietetyki
Program:
1. Zawód intendent w zakładzie żywienia zbiorowego, obowiązki intendenta w odniesieniu do przepisów Kodeksu Pracy, dyscypliny finansów publicznych, prawa zamówień publicznych, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wymagań sanitarno- epidemiologicznych.
2. Zawód dietetyk.
3. Przedstawienie klasyfikacji diet.
4. Przepisy BHP, HAACP, GHP, GMP.
5. Podział obowiązków w obrębie placówki.
6. Omówienie zadań i czynności (część teoretyczna i praktyczna):
dyscyplina finansowa
gospodarowanie środkami pieniężnymi
wartość zamówienia
magazyn
dostawa i przyjęcie towaru
sprawdzanie temperatur
kartoteki przychodów i rozchodów
7. Prezentacja dokumentacji intendenta – część praktyczna.
8. Część dietetyczna praktyczna:
zapoznanie z tablicami produktów i potraw
układanie jadłospisów
prezentacja komputerowego programu dietetycznego
9. Podsumowanie wiadomości.
Cele:
Zapoznanie uczestników z podstawami prawnymi. W trakcie szkolenia zostaną Państwo zapoznani z obowiązkami intendenta przede wszystkim w odniesieniu do Kodeksu Pracy. Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące prawa zamówień publicznych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zdobędą Państwo również wiedzę na temat zasad GHP i GMP oraz elementów HACCP.
Adresaci:
Kurs przeznaczony jest dla pracowników zakładów żywienia zbiorowego m.in. ośrodków przedszkolnych, szkolnych, żłobków, jak również osób pracujących w zawodzie dietetyka, jak również starających się o pracę w zawodzie intendenta.
Świadectwo kwalifikacyjne:
Zaświadczenie uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki.
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia można dokonać w biurze Centrum Szkoleń i Certyfikacji lub wypełniając formularz zgłoszeniowy,
- podpisanie umowy o kurs.
Miejsce:
- liczba godzin: 20,
- tryb: weekendowy, kurs realizowany hybrydowo
- miejsce: Kolegium Nauk Stosowanych WSG w Ełku
Koszt: 580 zł