Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Cel studiów
Przekazanie uczestnikom w praktyczny sposób najnowszych osiągnięć z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Podczas zajęć słuchacze zdobędą praktyczną wiedzę na temat projektowania, wdrażania i doskonalenia systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności w oparciu o aktualną wiedzę menedżerską i techniczną. Uczestnicy zapoznają się z podejściem procesowym i projektowym do systemów zarządzania, a także posiądą niezbędne umiejętności menedżerskie i interpersonalne do kompetentnego kierowania ludźmi w organizacjach.
Adresaci
Studia skierowane są do osób odpowiedzialnych w firmach i instytucjach za projektowanie, wdrażanie i nadzorowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Adresaci studiów to: pełnomocnicy ds. jakości i systemu HACCP, przedsiębiorcy, pracownicy lub kierownicy działów jakości, działów produkcji, dystrybucji, sprzedaży, transportu lub przygotowywania żywności, osoby nadzorujące ww. procesy prowadzące audyty zewnętrzne i kontrole zgodności.
Korzyści dla słuchaczy
Zdobycie dostatecznej i praktycznej wiedzy na temat zarządzania bezpieczeństwem żywności, zarządzania ryzykiem i jakością procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności.
Uczestnicy studiów:
- zdobędą niezbędne umiejętności pozwalające na zajmowanie stanowisk odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów,
- zapoznają się z najnowszą praktyką gospodarczą i wiedzą naukową dotyczącą systemowego podejścia do problemu bezpieczeństwa zdrowotnego,
- poznają pracę audytora systemu HACCP, BRC i IFS,
- zapoznają się z praktyką stosowania przepisów prawa dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i opakowań,
- podczas treningu nabędą praktycznych umiejętności zarządzania ludźmi, radzenia sobie w trudnych sytuacjach, budowania relacji z pracownikami, klientami i dostawcami,
- rozbudzą w sobie umiejętności przywódcze niezbędne w praktyce projektowania i wdrażania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w firmach i instytucjach,
- zapoznają się ze skutecznymi narzędziami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w stopniu i w zakresie gwarantującym efektywne zastosowanie tych narzędzi w praktyce.
Uzyskiwane uprawnienia
- Wszyscy słuchacze Studiów Podyplomowych z zakresu Systemy Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności w ramach programu studiów odbędą szkolenie, po którym otrzymają CERTYFIKAT AUDITORA WEWNĘTRZNEGO SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI WG NORMY ISO 22000:2018 - CERTYFIKAT ZEWNĘTRZNEJ JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ (po zdaniu egzaminu). Koszt certyfikatu został uwzględniony w opłacie czesnego.
- Możliwość uzyskania certyfikatu „Auditora wewnętrznego zintegrowanych systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz ochrony środowiska wg ISO 9001, OHSAS 18001 i ISO 14001) – certyfikat zewnętrznej jednostki certyfikującej - preferencyjne ceny.
- Zajęcia warsztatowe prowadzone przez praktyków i auditorów jednostki certyfikującej.
Kadra
Zajęcia na studiach prowadzone są w nowoczesnej i aktywnej formie ćwiczeń, treningów, symulacji oraz multimedialnych wykładów. Wykładowcy studiów dobrani są wyłącznie spośród menedżerów i auditorów posiadających wieloletnią praktykę gospodarczą, są znakomitymi pracownikami naukowymi ze znaczącym doświadczeniem w prowadzeniu praktycznych kursów zawodowych i treningów doskonalących menedżerów w standardach ISO oraz HACCP. W praktyczny sposób przekażą wiedzę i umiejętności uczestnikom swoich kursów. Aktywna forma prowadzenia zajęć pozwoli również skupić się na rozwiązywaniu problemów wskazywanych na bieżąco przez słuchaczy.
Ramowy program
Komunikacja i negocjacje:
- zasady i rodzaje komunikacji,
- komunikacja podczas auditu,
- komunikacja z pracownikami i współpracownikami,
- strategie negocjowania,
- fazy i style prowadzenia negocjacji.
Przywództwo i umiejętności zarządzanie zespołem:
- budowanie zespołu projektowego / zadaniowego,
- kształtowanie własnego stylu zarządzania,
- motywowanie pracowników,
- prowadzenie zebrań,
- zarządzanie konfliktem.
Zarządzanie projektem wdrożeniowym systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności:
- model procesu projektowania i wdrażania systemu zarządzania,
- potrzeby, wymagania techniczne, organizacyjne oraz cel projektowania i wdrażania zaawansowanego systemu zarządzania,
- zakres, harmonogram i zarządzanie ryzykiem projektu.
Urzędowa kontrola i ocena jakości i bezpieczeństwa żywności – przepisy prawne RP i UE:
- jakość handlowa artykułów rolno – spożywczych oraz regulacje prawne związane ze znakowaniem,
- produkcja, konfekcjonowanie i dystrybucja żywności,
- standardy jakości handlowej na wybranych rynkach żywności w Polsce i Unii Europejskiej.
- podstawy prawne systemów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, dobrych praktyk produkcji i dystrybucji żywności i pasz.
Zagrożenia fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne w produkcji, dystrybucji i przygotowywaniu żywności, a skuteczność systemu HACCP:
- zanieczyszczenia mikrobiologiczne, wirusy, bakterie, grzyby,
- zanieczyszczenia chemiczne, badania pozostałości środków chemicznych, metale ciężkie,
- mykotoksyny, pestycydy, dioksyny, środki myjące i dezynfekcyjne,
- elementy analizy zagrożeń wybranych procesów w łańcuchu produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
Problematyka bezpieczeństwa opakowań do żywności:
- polskie i unijne przepisy prawne dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- praktyka produkcji i stosowania opakowań do żywności.
Zasady GMP, GHP w branży spożywczej jako podstawa do projektowania i wdrożenia skutecznego systemu HACCP, Codex Allimentarius:
- omówienie Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych GMP / GHP od etapu przyjęcia i kontroli wstępnej surowca, przechowywania i zwalniania do produkcji, wytwarzania produktów gotowych, magazynowania, dystrybucji i sprzedaży, na różnych etapach łańcucha żywnościowego,
- lokalizacja zakładów, budynków i rozmieszczenie wyposażenia; rozdział zakładów na strefy,
- przemieszczanie się pracowników, surowca i wyrobów gotowych,
- zakładowe programy czyszczenia i dezynfekcji; higiena pracowników,
- system GLOBALG.A.P.; dobra praktyka w produkcji pierwotnej.
Praktyka systemu HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli:
- analiza zagrożeń wybranych procesów w łańcuchu produkcji żywności,
- kroki i zasady systemu HACCP wg kluczowych norm międzynarodowych,
- zasady dokumentowania systemu HACCP.
Ewolucja systemu HACCP w standardzie ISO 22000 – zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności:
- praktyczne podejście do koncepcji FSMS Food Safety Management System - Zintegrowany System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, w tym omówienie kluczowych elementów normy,
- pełne zaangażowanie kierownictwa i całego personelu, podejście procesowe, nadrzędne traktowanie klientów i dostawców,
- zarządzanie ryzykiem bezpieczeństwa żywności.
Zarządzanie jakością wg standardu ISO 9001, Normy serii ISO 9000:
- Omówienie, analiza i interpretacja wymagań normy ISO 9001,
- Cele i zakres systemu zarządzania jakością,
- Polityka jakości organizacji wg normy ISO 9001,
- Rola kadry zarządzającej przedsiębiorstwem w ujęciu normy ISO 9001,
- Rola przedstawiciela kierownictwa wg normy ISO 9001,
- Proces komunikacji w organizacji,
- Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie, systemowe podejście do zarządzania, zarządzanie przez cele, interpretacja wymagań normy,
- Zarządzanie dostawcą i zakupywanym wyrobem w świetle standardu ISO 9001,
- Zarządzanie zasobami ludzkimi w systemie jakości wg ISO 9001,
- Odpowiedzialność organizacji w zakresie ochrony wyroby i własności klienta wg normy ISO 9001,
- Analiza i kontrola w systemach zarządzania jakością; walidacja i weryfikacja, określanie mierników, pomiar procesów organizacji; kontrola jakości w systemie ISO 9001,
- Weryfikacja skuteczności funkcjonowania systemu zarządzania jakością w organizacji; audit systemu zarządzania jakością wg normy ISO 9001; audit wewnętrzny i audit zewnętrzny; fazy przeprowadzania auditów (ISO 19011); wymagania dotyczące auditorów systemów zarządzania jakością; przegląd systemu zarządzania jakością w organizacji,
- Doskonalenie systemu zarządzania jakością w oparciu o ISO 9001 oraz wytyczne ISO 9004; samoocena; zarządzanie niezgodnościami, działania korygujące i zapobiegawcze jako praktyczne narzędzia doskonalenia systemu zarządzania jakością.
Dokumentowanie systemu zarządzania jakością na podstawie wymagań normy ISO 9001:
- Przedstawienie wytycznych dotyczących dokumentacji systemu zarządzania jakością; Raport Techniczny ISO/TR 110013,
- Omówienie wymagań standardu ISO 9001 w zakresie dokumentacji; wymagania standardu w zakresie dokumentacji systemowej i procesowej w organizacji; rola i zakres dokumentacji systemu zarządzania jakością,
- Cele i korzyści dla organizacji wynikające z posiadania dokumentacji systemu zarządzania jakością,
- Metody dokumentowania systemu zarządzania jakością; rodzaj dokumentów wymaganych przez standard ISO 9001; zasady i etapy tworzenia dokumentacji systemu zarządzania jakością,
- Analiza przykładowej dokumentacji systemu zarządzania jakością,
- Dokumentowanie polityki jakości i definiowanie celów dotyczących jakości; omówienie praktycznego opracowania księgi jakości w modelowym przedsiębiorstwie,
- Nadzór nad dokumentacją systemu zarządzania jakością,
- Dokumentowanie procesów związanych z klientem,
- Dokumentowanie procesu zarządzania reklamacjami i niezgodnościami w firmie,
- Dokumentowanie i analiza działań kontrolnych i weryfikujących skuteczność funkcjonowania systemu zarządzania jakością,
- Wdrażanie i dokumentowanie zasad doskonalenia systemu zarządzania jakością w firmie.
Audit systemu HACCP – wymagania i praktyczne przeprowadzanie (certyfikat auditora wewnętrznego systemu bezpieczeństwa żywności wg ISO 22000):
- kwalifikacje auditora systemu HACCP,
- kryteria oceny systemu HACCP wg normy ISO 22000,
- kryteria certyfikacji systemu HACCP przez międzynarodowe instytucje certyfikacyjne.
Systemy bezpieczeństwa żywności w sieciach handlowych - IFS/BRC:
- katalog wymagań standardów IFS/ BRC,
- zakres wymagań i standardy dla postępowania i wyposażenia w zakładzie,
- kontrola, pomiary i doskonalenie systemu bezpieczeństwa żywności,
- audity IFS / BRC.
Metody i techniki zarządzania jakością. Statystyczne sterowanie procesem SPC:
- gromadzenie i analiza danych,
- zarządzanie procesami; zmienność i charakterystyka procesów,
- analiza Pareto,
- analiza FMEA.
Forma zaliczenia
Testy z wybranych zagadnień programowych
Praca dyplomowa
Ilość godzin
196
Czas trwania studiów
2 semestry