Kurs Barista Brewing
Program:
- Botanika kawowca (charakterystyka rośliny kawowca i jej odmian, wpływ klimatu, wpływ wysokości upraw oraz gleby na jakość kawy - Gatunki kawowca – charakterystyka, pochodzenie: Arabica, Robusta, Liberica, Eugenioides
- Metody zbiorów i wpływ na jakość ziaren (Selective Picking, Strip Picking, Automatic )
- Metody obróbki owoców kawowca: (washed, dry, honey, anaerobic )
- Stopnie wypalenia kawy – wpływ na smak (palenie jasne – Cinnamon, palenie średnie – City, palenie średnio Ciemne – Full City, palenie ciemne – Italian)
- Paczkowanie kawy – metody pakowania ziaren
Cele:
- uzyskanie podstawowej wiedzy z zakresu charakterystyki rośliny kawowca i jej odmian
- poznanie metody zbiorów i wpływ na jakość ziaren
- zapoznanie się z metodami obróbki owoców kawowca
- przygotowanie do pracy na stanowisku Baristy
Świadectwo kwalifikacyjne:
Zaświadczenie uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki
Formalności i zgłoszenie:
- zgłoszenia online poprzez formularz Centrum Szkoleń i Certyfikacji
- podpisanie umowy o szkolenie
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 7,5h
- tryb weekendowy
- miejsce: Kolegium Nauk Stosowanych WSG w Ełku
Aktualności