Kurs Barista Primo
Program:
- czarne złoto
- historia kawy na świecie,
- gatunki kawy roasting - stopnie -wypalenia kawy
- paczkowanie kawy
- przechowywanie kawy
- kawa bezkofeinowa
- zawód Barista – historia i rozwój
- sylwetka i obowiązki Baristy
- „Mise en place” - higiena pracy i zarządzanie stanowiskiem zgodnie z HACCP
- zasada „4 M”
- budowa ekspresu ciśnieniowego
- budowa młynka żarnowego i jego ustawienie
- dobór mieszanki kawy
- czyszczenie i stan techniczny akcesoriów
- konserwacja i naprawy ekspresu i młynka
- parametry espresso
- dozowanie zmielonej kawy
- tamping
- ekstrakcja
- serwis espresso
- mleko - skład i właściwości
- teksturowanie mleka
- kolejność wykonywania zamówień
- Przygotowanie i serwis napojów kawowych:
- Espresso
- Latte Macchiato.
- Flat White,
- Cappuccino,
- Americano,
- Doppio,
- Mocha,
- Irish Coffee
- Latte Art - sztuka malowania mlekiem
- techniki teksturowania mleka,
- podstawowe wzory: serce, rozeta, tulipan
- łączenie podstawowych wzorów metodą etching
Cele:
-
uzyskanie podstawowej wiedzy z zakresu charakterystyki kawy
-
poznanie historii kawy oraz jej gatunków
-
zapoznanie się z technikami przygotowywania i serwisu napojów kawowych
-
przygotowanie do pracy na stanowisku Baristy
Świadectwo kwalifikacyjne:
Zaświadczenie uczestnictwa w kursie wystawiane przez Centrum Szkoleń i Certyfikacji przy Wyższej Szkole Gospodarki.
Formalności i zgłoszenie:
-zgłoszenia online poprzez formularz Centrum Szkoleń i Certyfikacji
- podpisanie umowy o szkolenie
Termin i miejsce:
- liczba godzin: 7,5h
- tryb weekendowy
- miejsce: Kolegium Nauk Stosowanych WSG w Ełku