Konkurs "Gotuj z pasją"
Dnia 19 maja 2016 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Gotuj z pasją” III edycja: Smak tradycji we współczesnej kuchni- wieprzowina w towarzystwie kaszy objęty patronatem honorowym Dziekana Wydziału Gospodarki Turystycznej w Ełku.
W trakcie trwania konkursu odbył się wykład na temat „Wieprzowina i kasza- Tak czy nie?” prowadzony przez doc. dr inż. Elżbietę Brandt- Dziekan Wydziału Gospodarki Turystycznej w Ełku.
Konkurs kulinarny oceniany był przez profesjonalne jury:
Marcin Budynek z Akademii Kulinarnej,
Elżbieta Brandt- Dziekan Wydziału Gospodarki Turystycznej w Ełku WSG w Bydgoszczy,
Ewa Bielska- właściciel restauracji Stara Piekarnia,
Cezary Antczak- przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego.
Wyniki konkursu
I miejsce - „Krztynka wieprzowa na sałatce z kaszy pęczak z musem z sera korycińskiego i chipsami gryczanymi”.
II miejsce - „Zawijańce warmińskie faszerowane boczkiem i kurkami, podane na kaszy w towarzystwie bobu, kurek i buraka, otulone szynka dylewską”.
III miejsce - „Karkówkę marynowaną w piwie regionalnym, z kaszą i borowikami”.
Na laureatów czekały atrakcyjne nagrody, ufundowane między innymi przez Wydział Gospodarki Turystycznej w Ełku.